Avslappning och tillit

Ett litet enkelt tips om hur man får sin häst avslappnad och hur du blir dess trygghet. Detta är bara lite grunder, det finns massa olika sätt enligt olika åsikter, men detta är lite av de jag håller på med. Och kom ihåg att det krävs tid och tålamod! ;)

Jag anser att nyckeln till tillit är beröring och markövningar! I stället för att "klappa" hästen så "smeker" jag. Belöning för mig är inte godis (vid denna typen av arbete) utan belöningen är beröm och eftergift, och de räcker gott och väl! =) Målet är som jag skrec att du ska bli hästens trygghet.

1.
Ställ upp hästen i stallgången eller liknande och borsta som vanligt. Gå sedan över hästen med dina händer. Stryk kroppen med ett lätt tryck i behagligt tempo.

2.
Lägg fingrarna mot hästens pannamellan ögonen. Du ska ha mellanrum mellan fingrarna och inte lägga mot handflatan. Tryck sen lite lätt och gör en cirkel-rörelse ca 1 cm så att du känner att skinnet "kanar". Gör inte för länge på samma ställe, utan du kan flytta runt handen lite på pannan. Gör sen samma sak på ganascherna och vid sidan av minnen (den mjuka och lena stället ^^) Boffe älskar när jag gör detta och blir mycket avslappnad.

3.
Om hästen accepterar att du rör vid öronen: stryk öronen från rot till topp. Du kan ta örat i hela din hand och "dra" framåt, inte hårt! Långsamt. Ta sedan örat så att du får tummen på insidan vid spetsen och pekfingret på utsidan, gör lite små cirkelrörelser med tummen. Boffe älskar detta också!

Om hästen inte gillar detta så stryk med baksidan av handen från pannan upp till öronen. Inte länge, hästen vänjer sig tillslut.

4.
Om du har en väldigt uppspelt häst så kan du börja med träns, men jag rekomenderar att börja med grimma, för att så småningom inte ha något alls. Sen behöver du en lång lina.
Börja leda runt hästen som du brukar på tex en äng eller i paddocken.

5.
Stanna hästen och försök sänka hästens huvud, utan att slita och dra! Tryck lite lätt mot nacken med ena handen och dra lite lätt i grimman neråt med den andra. Så fort hästen tar ner huvudet lite så släpper du efter = belöning. Vifta sedan med linan på ryggen, benen osv och visa att den inte är farlig. Inga snabba rörelser! Beröm genom att smeka hästen. Om hästen blir jätterädd så "smek" hästen med repet till att börja med och beröm efter varje gång.

6.
Ställ dig typ 3 meter framför hästen med linan i händerna. Du ska nu se till att hästen är uppmärksam på vad du gör. Så fort hästen tittar på något annat så lör du lite lätt på linan så att den tittar på dig i stället. Om den inte lyssnar då så stampa i marken, hoppa eller vad som helst så att han vänder uppmärksamheten mot dig. MEN, skräm inte hästen! :P

7.
Nu ska du flytta hästens rumpa! Stå fortfarande en bit ifrån, denna övningen fungerar inte om du stpår för nära.
Sikta in dig på hästens rumpa, böj dig aningen framåt och gå mot den. Sträck ut armen mot rumpan där du håller linan. Om hästen inte flyttar så vifta lite med linan och smacka. Så fort hästen flyttar rumpan ett steg bort från dig (framdelsvändning) så reser du dig upp och berömer. Gör på båda sidorna och öka antal steg efter hand. Fattar ni? :P

8.
Stå fortfarande ca 3 meter framför med magen mot hästen. Kolla på hästen hela tiden, den ska va uppmärksam. Backa, hästen ska gå efter annars dra lite lätt. Sväng åt olika håll, hästen ska gå efter. Gör halter genom att sträcka på dig och stanna. Om hästen inte stannar så får du göra "större" stopp, typ hoppa in i halten. Om inte hästen stannar då heller utan går mot dig så använd armarna också, men inte för högt så dom blir rädda! =)

9.
Nu ska du bjuda in hästen i din "personliga zon", alltså innanför de 3 meterna som du har hästen. Hästen ska lära sig att respektera din personliga zon och alltså lära sig att hålla avstånd till dig.
Stå 3 meter framför med linan i handen, böj dig aningen framåt och sträck händerna lite mot hästen. Hästen ska gå mot dig, annars dra lite. Du ska stå still på samma plats. Hala in linan. Res på dig när hästen kommit fram, ge beröm.
Sen ska du be hästen att gå ut från din personliga zon igen. Backa hästen genom att vifta lite med händerna i riktning bakåt i höjd med dina öron typ. Säg gärna "backa". Använd linan om det behövs.

10.
Nu kan jag nästan lova dig att du kan leda hästen hur enkelt som helst, den följer efter dig när du vänder osv. Hästen ska hela tiden hålla sig bakom dig, annars vänder du riktning och drar lite i linana. När du stannar ska hästen stanna bakom dig, och inte jättenära.

Efter ett tag kan ni prova i trav också, och efterhand tempoväxlingar, vilket kan va bra för hästar som är lite hetsiga i gångarterna.



Om du kan kontrollera hästen från marken så kan du automatiskt göra de från hästryggen också =) Hoppas ni fattar min beskrivning.. ;)


Kommentarer
Postat av: Julia

Vilka bra övningar, håller själv på med NH så ofta som möjligt! =)

2011-02-06 @ 15:39:03
URL: http://broddnyckel.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0