Få hästen att slappna av

Många travhästar håller huvudet högt när de rids och körs. Till en del kan de bero på att de är lärda så, genom att travtränaren ofta har uppkäk. Det är en rem som går från nackstycket på huvudlaget till selens däckel och sin hindrar hästen att sänka huvudet. Uppkäken gör att hästen får svårare att falla in i galopp. De flesta tränare använder dock bara uppkäken i samband med snabbjobb och tävling. Den höga huvudställningen kan också bero på stress i samband med travträningen. I många fall får inte travhästen lära sig att skritta i lugn takt när den tränas. Ofta går hästen direkt från stillastående till trav.

De här ovanorna måste man försöka vänja hästen av med. Det är viktigt, både för hästens hållbarhet och för vidare ridutbildning, att hästen lär sig att slappna av och söka sig framåt-nedåt. Det är också något av det svåraste att lära travhästen och kan ta lång tid. Många tar sig aldrig den tiden och det är alldeles för många travhästar som man ser ridas i "stjärnkikarform".

När hästen går på ojämn mark, mäste den sänka huvudet för att se var den ska sätta hovarna. Skogsridning, i lite besvärlig teräng, är därför mycket användbart för att få hästen att sänka huvudet. Även ridning över cavalettibommar har samma effekt. Genom att lägga bommarna i en solfjäderform är de lättare att variera steglängden. Det gör att hästen måste koncentrera sig mer och se var den ska sätta hovarna. När hästen har vant sig vid bommarna, kan man höja upp dem, först på insidan och sedan på utsidan.
 
Även ryttaren måste vara lugn och avslappnad; "sådan ryttare, sådan häst" gäller i hög grad.

Källa


Observera att påståendena är författarens åsikt.

Kommentarer
Postat av: Nelly

Intressant att läsa! Men kan inte förstå hur man kan få skriva sån en bok när man har så dålig kunskap om trav... -.-

2011-02-26 @ 06:24:24
URL: http://travtjejer.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0