Snubbliga hästar

Att travhästar är mer eller mindre snubbliga är mycket vanligt. Ibland kan detta problem vara mycket besvärligt och till och med orsaka att hästen går omkull med stora skaderisker för både ryttare och häst. I en del fall kan snubblandet bero på alltför kpnga tår. Be hovslagaren ta en titt opå hovarna och eventuellt korta av hovarna i tån.

Spända, korta muskler kan orsaka att hästen inte vill lyfta på hovarna ordentligt. En bra hästmassör kan göra underverk.

Ibland kan snubblandet bero på att hästen är uppväxt på jämna hagar och har körts på välprepreparerade banor. Den har helt enkelt inte lärt sig att man kan behöva lytfa på hovarna. Att rida mycket i terräng med ojämn mark kan lära hästen att vara mer uppmärksam på hur den rör benen. Har man möjlighet att ha hästen i kuperade naturbeteshagar istället för på jämna vallar kan det bidra till att problemet minskar.

Ofta snubblar hästen mer om man sitter och ”åker häst” på länga tyglar. Lösningen är då förstås att man rider mer aktivt och kräver att hästen är uppmärksam och med mer framåtanda.

Källa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0