Bett

Va på Skara hästsport igår och rådfrågade dom om bett. Boffe har inget förtroende för bettet och ryttarens hand sen han va hos fodervärden.. Så jag får prova mig fram och träna honom så jag kan ha de bettet jag hade förr =)

Tjejen i affären rekomenderade 2 bett, man kunde prova dom och lämna tillbaks om dom inte passa!


Kulbett / Waterfordbett
Formar sig mer efter munnen än vanligt tränsbett. Har hört många som tycker detta är en skarpare bett, men de beror ju helt på vem som håller i tyglarna.




Wilson bett
Ett lösgörande bett som från början är ett trav-bett! Dubbla ringar som gör att det blir som ett tryck när man tar ledande tygeltag, gör hästen mer "lättsvängd".


Detta är bara tillfälliga bett, och självklart strävar jag efter att använda ett så snällt bett som möjligt. =)  Värt att testa iaf!

Kommentarer
Postat av: josefine m. ridtravaren Bellie

Jag blir lite nyfiken bara på hur din häst skulle acceptera hand/bett bättre med ett "taskigare" bett?



Själv skulle jag aldrig testa dessa bett med tanke på deras funktion.



Min häst hade en period när hon slutade acceptera min hand och bettet, oavsett hur mjuk jag var i handen. Hon bara gapade "ifall att" det skulle göra ont ungefär.



Detta började hon med då vi hade en 3veckors lång kamp mellan oss, då det blev dragkamper och det gick allmänt dåligt som gjorde att vi bara bråkade med varandran. Jag red på den tiden jämt utan nosgrimma, och tillslut hade hon satt gapandet i system.



Det jag gjorde då var att sätta på henne olika nosgrimmor, främst remont som hjälper mycket bra. Och så red jag med dom några månader, och gör fortfarande. Dock stämmer jag av med jämna mellanrum att jag KAN rida utan nosgrimma, för att se att hon accepterar bett och hand, samt att hon inte gapar pga negativ effekt av ett visst bett.



En häst ska ju ha möjlighet att gapa vid obehag. Men vet man att hästen är helt fin i munnen, att man har en bra och mjuk hand, och att den inte har spänningar i kroppen eller någon typ av smärta, så är det okej med nosgrimmor för att "dra ihop" munnen på dom. Absolut inte hårt spända, utan normalt mot löst brukar jag ha.



Men ta inte detta på fel sätt, vill du prova dessa bett ovan så gör det. Men en häst som inte accepterar bett hand, behöver ett milt bett och en visning till rätt väg. Det ges inte genom att sätta in elaka bett.



:-)

2011-01-13 @ 14:37:12
URL: http://minfux.blogg.se/
Postat av: josefine m. ridtravaren Bellie

SV: Med tanke på hur betten är utformade och vilken funktion de har så blir de alltid skarpare än ett milt utformad bett. Oavsett vilken hand man har.



Ju fler brytpunkter ett bett har, ju skarpare är det. Och det andra bettet du visar är det stor risk för hästen att bli klämd i mungiporna på.



Ett rakt bett med fasta ringar, har du testat det? Det är det mildaste du kan sätta i en hästmun, som dessutom är stabilt i munnen. Många gillar det! =) Därmed sagt inte alla.



Men just 3delat, smalt, är ju skarpare. Ju smalare, och ju fler brytpunkter det är, ju skarpare. Som sagt. :-)



Kul att man kan diskutera iaf! =)

2011-01-13 @ 15:04:43
URL: http://minfux.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0